Geweldige 3D Geprinte Voorwerpen

Met de opkomst van het 3D-printen, wordt steeds meer mogelijk en worden de meest indrukwekkende 3D voorwerpen geprint. Waar nog geen jaar geleden bijna niemand het bestaan kende van een 3D-printer, worden ze nu gebruikt om complexe problemen op te lossen of gewoon om leuke dingen te printen. Zo zijn er een aantal voorbeelden die door een 3D-printer relatief goedkoop gemaakt kunnen worden. In dit artikel een lijst met de meest indrukwekkende 3D-geprinte voorwerpen.

Medische voorwerpen
Protheses hebben een aanschafprijs van letterlijk duizenden euro’s. De gemiddelde prijs van bijvoorbeeld een beenprothese ligt tussen de €4.000 en €7.000. Het is ook niet vanzelfsprekend dat de zorgverzekeraar dit vergoedt. Er is veel onderzoek gedaan naar een 3D geprinte prothese die goedkoper moet zijn dan de normale aanschafprijs van een dergelijke prothese. Alhoewel de Fablabs uit verschillende landen bezig zijn met het maken van een goedkope en dus betaalbare beenprotheses, zijn er al wel een aantal voorbeelden van andere soorten protheses zoals een handprothese. De Robohand biedt de uitkomst voor een jongetje met een aangeboren afwijking aan zijn hand.

Medische-voorwerpen

Ook is er de laatste tijd enorm veel aandacht voor een 83 jarige vrouw die een 3D geprinte kaak liet zetten. Hiermee was ze de eerste persoon die een 3D geprinte kaak liet zetten. De kaak is ontworpen door een professor op de Universiteit in Hasselt. Hij kreeg hierbij de hulp van experts op het gebied van implantaten. Nadat er een MRI-scan werd gemaakt in van de vorm van de kaak, werd de scan omgezet in een STL-bestand. Hierdoor kon een 3D-printer uiteindelijk de titanium kaak printen van maar liefst 170 gram. Dit werd ook nog eens in een recordtijd gedaan, aangezien de vrouw 24 uur na de operatie weer gebruik kon maken van haar mond.

Unieke zomerkleding
Een 3D-printer maakt het mogelijk om een eigen ontworpen bikini of zwembroek te printen. Op dit moment heeft Shapeways een assortiment in 3D geprinte bikini’s en voor een prijs tussen de €150 en €250 heb jij er een in huis. Wat deze bikini’s zo speciaal maakt is dat ze gemaakt zijn van het filament Nylon 12. Dit betekent in eerste instantie dat het waterdicht is. Deze stof heeft ook als kenmerk dat het beter gaat zitten naarmate het in aanraking komt met water.

Je eigen eten maken
3d-geprint-eten

Niet alle 3D-printers hebben de functie om eten te kunnen printen maar sommige wel. Hoe heerlijk zou het zijn om je eigen eten te kunnen printen en dat je nooit meer na het werk hoeft te koken? Niet alleen avondeten kan geprint worden maar ook desserts. Het is allemaal een beetje te vergelijken met de films van Star Wars. Hier worden verschillende capsules omgetoverd tot Big Mac’s.

Miniversie van jezelf
Het is tegenwoordig ook mogelijk om jezelf in miniatuur te laten printen. Eerst wordt een scan van jezelf gemaakt waarna deze wordt omgezet in een STL-formaat, waardoor de 3D printer direct begrijpt wat hij moet printen. Erg leuk natuurlijk om een miniatuur van jezelf te laten maken! Er zijn al 3D printershops die dit aanbieden. Prijzen variëren tussen de €30 en €130 afhankelijk van het formaat.

Dit artikel is geschreven door Niels Emmen van 3dprinterkopentips.nl