All-in-one 3d-printers in opkomst

3d-printen lijkt steeds meer uit het hoekje van wetenschap en kunst te groeien. Terwijl de industrie inmiddels veel tijd en geld investeerd in de techniek, lijkt de consument toch iets achter te blijven. Een van de grootste minpunten van 3d-printen op dit moment is dan ook het gebruiksgemak.

Het maken van een ontwerp in een 3d-tekenprogramma, het opbouwen en bedienen van de printer en het dupliceren van objecten zijn klusjes die je als onervaren gebruiker niet zomaar onder de knie krijgt. Er zijn al meerdere fabrikanten die hard werken aan gebruiksvriendelijke 3d-printers voor de consument. Dit is uiteindelijk de breedste doelgroep en daarom erg interessant om goed en volledig te bedienen. De Cube printer van Cubify was een van de eerste op deze markt. Op dit moment verschijnen er steeds meer nieuwe modellen zoals de botObjects printers die ongeveer hetzelfde bieden voor een aantrekkelijke consumentenprijs.

All-in-one
Het lijkt er op dat de lat weer een stukje hoger ligt. Op Kickstarter staan op dit moment twee all-in-one 3d-printers in de startblokken. De ZEUS en de Lionhead all-in-one. Deze printers zijn gepresenteerd als de eerste all-in-one consumentenprinters waarmee je kan scannen en printen. Een kopieermachine voor objecten zou je het kunnen noemen. Gebruiksgemak staat hierbij centraal. 3DPN heeft beide projecten bekeken en vergeleken.

ZEUSSchermafbeelding 2013-09-20 om 12.38.21 Schermafbeelding 2013-09-20 om 18.27.57
“The World’s First ALL-IN-ONE 3D Printer / Copy Machine” is de claim die de makers van ZEUS als titel gebruiken bij hun Kickstarter project. Deze printer doet wat je zou verwachten van een all-in-one 3d-printer. Namelijk scannen, printen, kopiëren en zelfs faxen. Dat dit model kan faxen maakt het extra bijzonder. Er is wel één beperking. De ZEUS kan alleen maar faxen naar andere ZEUS printers. Begrijpelijk aangezien er nog geen standaarden zijn voor dit soort toepassingen. Ontvangen faxen worden niet zomaar afgedrukt maar hebben een bevestiging nodig voordat de printer aan de slag gaat. De printer die de fax ontvangt en afdrukt neemt automatisch de instellingen van de zendende printer over waardoor configuratie vooraf niet nodig is. De printer kan verder met alle gangbare software en bestandsformaten overweg.
De scanner maakt gebruik van een HD camera gecombineerd met een laser. Het object wordt op een plateau rondgedraaid en volledig gescand. De printer kan “out of the box” direct gebruikt worden. Volgens de makers een kwestie van de stekker in het stopcontact steken en je kan beginnen. Er is ook veel zorg besteed aan het gemak van de bediening. Dat je met één druk op de knop een object kan kopiëren is een goed voorbeeld hiervan. Een overzichtelijk bedieningspaneel zorgt ervoor dat de printer goed als stand alone kan worden bedient.

Met een goal van $100,000 hebben ze het geld al ruim binnen. De teller staat nu op $ 142,600 met nog 13 dagen te gaan. Het lijkt er dus op dat ZEUS binnenkort een serieuze speler zal worden op de markt van consumenten printers.

Specificaties:
Resolutie: 100 microns (200 en 300 micron optioneel voor snel printen)
Print/scan volume: 26 x 18 x 15 cm
Materiaal gebruik: PLA (1.75mm)

De ZEUS all-in-one printer is voor de early birds binnen Amerika in beperkte oplage te reserveren vanaf $1.999,- op Kickstarter.com.

LionheadSchermafbeelding 2013-09-20 om 18.47.30 Schermafbeelding 2013-09-20 om 18.26.36
De Lionhead scanner/printer maakt het ook mogelijk om objecten (grof) te dupliceren. Het lijkt er op dat de makers van Lionhead vooral de bediening van de software en het creëren van 3d-ontwerpen als verkoopargument gebruiken voor dit model. Binnen een interface, die doet denken aan een Playstation game, is het mogelijk om ontwerpen te maken die daarna direct geprint kunnen worden in de Lionhead 3d-printer. Zowel de printer als de software zouden dus zeer gebruiksvriendelijk moeten zijn. De printer zelf blinkt niet echt uit in hoogwaardig printwerk. Met een resolutie vanaf 250 microns levert deze printer op haar best, wat bij de ZEUS onder de “snelle modus” valt. De toevoeging van een scanner en gebruiksvriendelijke ontwerpsoftware zijn dus grote pluspunten van deze printer. Een ander pluspunt is de snelheid van printen. De Lionhead wordt aangeboden in twee varianten: het standaard Lionhead model en de Lionhead Bunny. De Bunny heeft 2×4 printkoppen en het Lionhead model heeft vier printkoppen. Dit draagt bij aan de snelheid waarmee de Lionhead print. Er is al aangekondigd dat het straks mogelijk wordt om met vier seperate kleuren te printen. Toch, de kwaliteit van de prints zelf is niet bijzonder te noemen. Het is denkbaar dat er meer ontwikkelaars komen met vergelijkbare gebruiksvriendelijke programma’s waardoor de meerwaarde van deze printer min of meer verdwijnt.  Ondanks de snelheid van printen met vier of acht koppen.

Met nog 27 dagen te gaan staat de Kickstarter teller op $24,400,- Het uiteindelijke bedrag of goal zou moeten uitkomen op $60,000,- Dit project staat pas sinds drie dagen op Kickstarter dus het lijkt er op dat de Lionhead gerealiseerd gaat worden.

Specificaties:
Resolutie: vanaf 250 microns
Print/scan volume: 15 x 15 x 15 cm
Materiaal gebruik: PLA (1.75mm)

De Lionhead en Lionehead Bunny printers zijn in zeer beperkte oplage, iets gunstiger dan de ZEUS, te reserveren op Kickstarter.com vanaf $1.649,-

Conclusie
In een markt met veel competitie en interesse, is het een goede strategie om te komen met een unieke functie waarmee je opvalt. Het lastige hier aan is dat je als nieuw merk je bestaansrecht snel verliest wanneer andere partijen met vergelijkbare functionaliteit komen. Het zal dus een kwestie van innoveren zijn voor dit soort startups om een plek in de markt te veroveren en behouden. Van deze twee lijkt de iets duurdere ZEUS absoluut de beste keuze. Als je bekijkt dat er steeds meer alternatieve ontwerpsoftware wordt uitgebracht, zal de ZEUS een betere investering zijn voor de langere termijn. Wie direct met veel gemak creatief aan de slag wil is de Lionhead een aanrader. Voor wie niet kan wachten op de eerste recensies is het nog mogelijk om in te schrijven voor de levering van de eerste modellen van deze printers.