Interview: Jasper van Loenen DIY drone

Jasper van Loenen haalde deze week het nieuws met zijn DIY (Drone It Yourself) zelfbouw drone. Hij ontwikkelde een 3d-geprint bouwpakket waarmee je een object naar keuze kan ombouwen tot een op afstand bestuurbare drone.

Op zijn website staat een uitgebreid verslag van het DIY project inclusief een demonstratiefilm waarop te zien is hoe je een fietswiel kan ombouwen tot een werkende drone. 3dPrintNieuws stelde Jasper een aantal vragen over zijn project en zijn ervaringen met 3d-printen.

3DPN: Kan je iets meer vertellen over je achtergrond als ontwerper?
JvL: Ik heb Interaction Design gestudeerd aan ArtEZ in Arnhem, en DIY (Drone It Yourself) Kit v1.0 is mijn afstudeerproject voor de master Networked Media aan het Piet Zwart Institute in Rotterdam. Ik ben erg geïnteresseerd in het verbinden van digitale informatie en fysieke objecten. Hierbij doe ik het liefst zo veel mogelijk zelf, en als er iets is dat ik niet kan dan probeer ik het te leren. Daarnaast ben ik een groot voorstander van het delen van kennis, bijvoorbeeld door samen te werken met anderen maar ook door mijn werk beschikbaar te maken voor iedereen die er in geïnteresseerd is. Zo staan alle 3d objecten van DIY (Drone It Yourself) Kit v1.0 online zodat iedereen ze na kan maken, aan kan passen of de set uit kan breiden.

3DPN: Wie hebben er allemaal meegewerkt aan dit project en waar ben je zelf onder andere verantwoordelijk voor?
JvL: De onderdelen heb ik zelf ontworpen en getest op een Ultimaker, waarna Frank Kolkman ze in ABS heeft geprint op een UP! Het schuim voor in de koffer heb ik laser -gesneden met Jiskar Schmitz van Snijlab.nl. Voor de documentatie van het werk heeft Mathijs van Oosterhoudt een filmpje voor mij gemaakt, en Anne Elshof kwam met de titel.

Schermafbeelding 2013-07-12 om 10.46.293DPN: Hoe is het idee ontstaan om een zelfbouw drone te ontwikkelen?
JvL: Een hoop mensen noemen alles dat vliegt zonder piloot aan boord een drone, of het nou gaat om een Global Hawk met een spanwijdte van 44 meter of een quadcopter nog geen meter breed. Doordat de leger drones vaak in het nieuws zijn hebben veel van hen het idee dat alles dat een drone heet slecht en gevaarlijk is. Wat mij betreft is techniek niet goed of slecht, het ligt er aan wat je er mee doet. Mijn kit is een neutrale set van onderdelen om alles in een drone te veranderen: de piloot bepaald waar de klemmen op gaan en dus wat voor soort drone het wordt. Overigens heten deze objecten in de meeste gevallen eigenlijk geen drone maar UAV (Unmanned Aerial Vehicle).

3DPN: Wat was de grootste uitdaging binnen dit project om het voor elkaar te krijgen?
JvL: Ik denk dat tijd nog wel het grootste probleem was: je bent al snel een paar dagen verder voordat je alles geprint hebt. Technisch ging alles eigenlijk best soepel en waren er eigenlijk geen problemen. Het spannendste was nog wel of het daadwerkelijk zou gaan vliegen.

3DPN: Was je al vanaf het begin van plan om te gaan werken met 3d-geprinte onderdelen?
JvL: In een eerder stadium van het project was ik bezig met een quadcopter frame dat laser-gesneden was uit ABS. Voor de klemmen was het wel meteen één van de opties. Ik heb nog even bekeken of ik ze misschien kon maken met behulp van een CNC frees, maar de frees waar ik toegang toe heb heeft maar drie assen waardoor ik nooit de vormen kan krijgen die ik nodig had. Ik had nog nooit eerder iets gemaakt op een 3d-printer (op een standaard kikker model van Thingiverse na) dus eigenlijk wilde ik het wel graag eens gaan proberen.

3DPN: Wat waren in dit project de voordelen van het 3d-printen?
JvL: Ik vond het bijna magisch toen mijn eerste ontwerp uit de printer kwam. Opeens heb je een model dat je ontworpen hebt op de computer in je hand, en het is 1 op 1 hetzelfde ding. Je herhaald de print opdracht een paar keer, en je hebt een set van precies dezelfde onderdelen die heel licht, maar toch sterk zijn. Het is ook super handig wanneer er iets stuk gaat omdat je gemakkelijk een nieuwe print maakt. Daarnaast zorgt het er voor dat ik het ontwerp kan delen via mijn website zodat iedereen het na kan maken.

3DPN: Hoe regel je de balans en stabiliteit tussen de vier propellers wanneer een object niet symmetrisch is?
JvL: Zolang de motoren redelijk in een X vorm op het object zitten is het goed. De flight controller probeert zichzelf recht te houden door de motoren meer of minder vermogen te geven, wat betekend dat als je object bijvoorbeeld zwaarder is aan één kant, de motoren daar wat harder moeten werken.

3DPN: Heb je al crashes meegemaakt?
JvL: Eén keer is er bij een harde landing een klem gesneuveld, maar dit liet wel meteen weer zien wat het voordeel is van 3d printen: dezelfde dag kan je nog een nieuwe maken die precies hetzelfde is als de vorige.

3DPN: Door een fietswiel te laten vliegen heb je toch iets weg van Harry Potter. Heb je nog leuke of bijzondere reacties gekregen bij het laten vliegen van objecten?
JvL: Iedereen begint meteen te lachen en is heel enthousiast. De meest gestelde vraag blijft toch “kan je ook hoger?”.

3DPN: Zie je voordelen bij dit ontwerp wanneer je het op groter formaat zou uitvoeren voor bijvoorbeeld industriële toepassingen?
JvL: Als je alle technische problemen even weg denkt zou ik me er nog wel iets bij voor kunnen stellen, bijvoorbeeld om kisten te verplaatsen in een magazijn of iets dergelijks, maar het lijkt me eigenlijk niet erg praktisch. Maar de set is daar ook niet voor ontworpen.

DIY-drone

3DPN: Een zelfbouw drone sluit goed aan op de huidige trend van gemodificeerde en individuele producten. Zie je commerciële toepassingen en een mogelijkheid om dit idee in productie te nemen?
JvL: Ik heb de kit nooit gemaakt met het idee het op grote schaal te gaan verkopen. Op het moment dat ik dat ga doen dan haal je het uit zijn kunst context en worden opeens heel andere dingen belangrijk. Wat gebeurd er bijvoorbeeld als iets te warm blijkt te worden en doorbrandt?

3DPN: Kan je meer vertellen over projecten waar je in de toekomst aan gaat werken?
JvL: Dat weet ik eigenlijk nog niet precies. Ik wil sowieso wel verder met 3d printen (of eigenlijk rapid prototyping technieken in het algemeen) omdat ik denk dat daar nog een hoop te ontdekken valt. Vooral met meer dynamische of parametrische ontwerpen.

3DPN: Ga je zelf een 3d-printer kopen en zo ja, waar let je dan op?
JvL: Ik zou heel graag mijn eigen 3d-printer hebben. Sowieso moet ik op de prijs letten, waardoor een hoop printers al snel af vallen, maar het belangrijkst vind ik dat de nauwkeurigheid van de printer goed en consistent is, zodat je een object meerdere keren met dezelfde toleranties kan printen. Daarnaast zou het fijn zijn als de printer meerdere materialen aan kan, zodat je er goed mee kan experimenteren.

Ik doe nu ook mee aan een wedstrijd op instructables.com waarmee je de MakerBot Replicator 2 kan winnen (Wanneer je inlogt met Facebook of je Instructables account verschijnt er rechtsboven een ‘vote’ knop op deze pagina.)

Website: jaspervanloenen.com