3d-printen met vloeibaar metaal

Het is onderzoekers van de North Carolina University gelukt een techniek te ontwikkelen waarmee het mogelijk is om met vloeibaar metaal een 3d-print te maken. Het voordeel van deze techniek is dat het voor de toekomst van toepassing kan zijn bij het produceren van bijvoorbeeld (prototype) elektronica componenten en printplaten.

3d-printen van vloeibaar metaal

Het was al mogelijk om met verschillende metalen te printen maar deze manier van printen is wat bewerkelijker omdat er poeders en lijm worden gebruikt. Dit proces is vrij kostbaar en heeft een nabehandeling in een oven nodig om als volwaardig metaal door te kunnen gaan. Voorheen was het onmogelijk om met vloeibaar metaal te werken omdat het materiaal de neiging had om samen te smelten zonder behoud van vorm. De nieuwe techniek maakt het mogelijk om te bouwen met vloeibaar metaal omdat er om elke druppel een soort van vlies ontstaat, vergelijkbaar met soldeertin. Dit vlies ontstaat dankzij het gebruik van een gecombineerde legering van gallium en indium. Wanneer het bij kamertemperatuur in contact komt met zuurstof ontstaat er direct een vlies dat de druppel vorm en stevigheid geeft. De druppels smelten bij het printen wel aan elkaar vast maar met behoud van vorm.

Ontwikkelingen
Het kan nog even duren voordat deze techniek voor commerciƫle toepassingen bruikbaar is omdat de ontwikkelingen rondom het onderzoek nog in volle gang zijn. Zo is het al gelukt om flexibele metaaldraden te printen en worden er ook experimenten gedaan met printen in oplosbare mallen.

Bron: NCSU

Bekijk hier een video over deze techniek: