Realisme: de beurs voor hedendaagse figuratie

Na tien succesvolle jaren Realisme is het tijd voor een nieuwe, frisse aanpak van de enige kunstbeurs die is gespecialiseerd in hedendaagse figuratieve kunst. Deelnemers en organisatie hopen met Realisme nieuwe stijl opnieuw 10 jaar vooruit te kunnen.
Uitgangspunt blijft natuurlijk het tonen van alle vormen van hedendaagse figuratie op het hoogste niveau.

Eén van de direct in het oog springende veranderingen is de nieuwe vormgeving. Na tien jaar wordt de bekende afbeelding van het oog (detail uit een werk van schilder Peter van Poppel) vervangen door een beeld met twee ogen, een detail van een sculptuur van kunstenaar Eric van Straaten. Het is de bedoeling elk jaar een nieuw detail met twee nieuwe aansprekende ogen uit het aanbod van de deelnemers te kiezen.

Wat niet verandert, is de prachtige locatie die de PTA in Amsterdam biedt. Niet alleen vanwege de bijzondere open architectuur, maar ook vanwege de goede bereikbaarheid en het schitterende uitzicht over de stad en het IJ. De Bakkerswinkel zal voor het eerst de catering van de beurs verzorgen en bezoekers verrassen met hun ambachtelijke en (h)eerlijke producten.

Er zijn dit jaar veel extra activiteiten georganiseerd rondom de beurs:

Symposium 3D-Printing
Op donderdag 16 januari organiseert Realisme in samenwerking met ING vanaf 15.00 uur een symposium in de PTA over het nieuwe fenomeen 3D printen. Toen in het midden van de 19de eeuw de fotografie werd uitgevonden vreesden veel schilders dat ze brodeloos zouden worden. Zo’n vaart liep het gelukkig niet en net als nu omarmden juist kunstenaars de nieuwe techniek als eersten. Gaat het 3D printen net zo’n vlucht nemen als de fotografie en wat zijn de implicaties voor de beeldhouwkunst? Diverse sprekers zullen hun visie geven op dit nieuwe medium en de rol die het kan gaan spelen in de kunst (zie website voor meer info en aanmelden).

Schermafbeelding 2014-01-08 om 14.55.41Expositie 3D-Printing
3D-printen is ontzettend populair en de mogelijkheden lijken eindeloos. Ook steeds meer kunstenaars ontdekken deze nieuwe manier van werken. Het Panoramadeck (de hoogste verdieping) van de PTA is gereserveerd voor een expositie van werk van kunstenaars die zich bezig houden met 3D-printen, zoals Eric van Straaten, die ook het campagnebeeld heeft geleverd. Galeriehoudster Majke Hüsstege treedt op als conservator van deze tentoonstelling.

3D-Photobooth
Bezoekers van Realisme kunnen dit jaar wel een heel bijzondere herinnering aan de beurs mee naar huis nemen. De 3D-Photobooth is een revolutionair gegeven binnen het 3D-printen. De bezoekers zullen in staat zijn, middels een bodyscan, een miniatuurversie van zichzelf te laten maken. Kleine, maar zeer gedetailleerde beeldjes worden binnen enkele minuten geprint door de 3D-printer.

Installaties Robert Roelink
Beeldend kunstenaar Robert Roelink zal speciaal voor Realisme een spectaculaire installatie maken in de ruimte boven de stands, in de entree en wellicht ook buiten. Het werk in de ruimte bestaat uit een enorme wolk van plastic, die door ventilatoren in vorm wordt gehouden. Het is getiteld: “Hope, A matter of Life and Death”.

Laat je portretteren door Krijn van Noordwijk
Dit jaar zal 99 Uitgevers/Publishers op het Promenadedeck van de PTA kunstwerken tonen die een relatie hebben met hun publicaties. Er is werk te zien van Anke Roder, Uwe Poth, Rob Nypels en Krijn van Noordwijk.
De bekende fotograaf Krijn van Noordwijk richt op het Promenadedeck een fotostudio in, als crowd funding actie voor de financiering van zijn boek TAT TOO. Je kunt er een portretfoto laten maken, op woensdag van 18-22 uur, vrijdag van 16-19 uur of op zaterdag van 15-19 uur. FotoLabKiekie maakt ter plekke een professionele afdruk! De kosten voor dit unieke portret bedragen slechts € 150,-.

Wackers academie
Op de beursvloer, dit maal in de zogenaamde “Backstage”, organiseert ook dit jaar de Wackers Academie workshops, demonstraties en een tentoonstelling. De Wackers Academie Amsterdam is de plek in Nederland voor klassiek figuratief kunst onderwijs. Docenten en studenten exposeren bij verschillende galerieën op Realisme.

Openingstijden en toegangsprijzen
Donderdag 16 t/m zondag 19 januari 2014 dagelijks geopend van 11.00 – 19.00 uur
Toegangsprijzen: volwassenen € 12,00, Pas 65, CJP € 8,00

Passenger Terminal Amsterdam (PTA), Piet Heinkade 27, Amsterdam
Realisme vindt plaats in de goed per eigen én openbaar vervoer bereikbare Passenger Terminal Amsterdam (PTA). De PTA is gelegen aan de Piet Heinkade 27 aan het IJ achter het Centraal Station en beschikt over een ruime parkeergelegenheid.

Web
Website: www.realismeamsterdam.com
Facebook: http://www.facebook.com/realismeamsterdam
Twitter: http://www.twitter.com/realismeartfair

Organisatie
De beurs wordt georganiseerd door Stichting Fair, vertegenwoordigd door Rutger Brandt (Galerie Mokum) en Erik Hermida (Onderneming & Kunst).