Interview met hoedenontwerpster Emmy Jaarsma

Iedereen kent Prinsjesdag van de troonrede, de gouden koets, het koffertje en natuurlijk de hoedjes. Ooit geïntroduceerd door Erica Terpstra en nu niet meer weg te denken. Emmy Jaarsma, een succesvolle en innovatieve hoedenontwerpster uit Nederland, heeft een 3d-geprinte hoed ontworpen voor Anne-Wil Lucas (VVD). Deze zal ze dragen tijdens Prinsjesdag en is daarmee een primeur. De eerste 3d-geprinte hoed, gedragen op Prinsjesdag.

Anne-Wil Lucas is woordvoerder namens de VVD op het gebied van Wetenschap, Innovatie en Economische Zaken. Ze wil door de hoed te dragen, aandacht vragen voor de gevolgen van 3d-printen voor de Nederlandse industrie. 3DPN mocht een aantal vragen stellen aan ontwerpster Emmy Jaarsma en haar ervaring met het 3d-printen van mode.

Hoed-ontwerp-Emmy-JaarsmaRechts: Het ontwerp van de hoed die op Prinsjesdag gedragen zal worden.

3DPN: Wat heeft je geïnspireerd om op zoek te gaan naar nieuwe technieken?
EJ: Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en naar het gebruik van ongewone materialen. Het hoedenvak is een oud beroep en door gebruik van nieuwe materialen en technieken plaats je het meer in deze tijd.

3DPN: Welk materiaal gebruik je voor het printen van hoeden?
EJ: Mijn eerste 3d-geprinte hoed (zo’n 2 jaar geleden) was van epoxy. Voor de stevige vorm was een meer rigide materiaal nodig dat naderhand geschilderd moest worden. Mijn laatste ontwerp, de zwarte fascinator is van zwart rubber-like materiaal. Het gevoel en beweging van rubber ligt heel dicht bij vilt waar veel hoeden van gemaakt worden.

3DPN: Waar let je op wanneer je kiest voor een geprint materiaal dat wordt toegepast in mode?
EJ: Eigenlijk alleen of het uit te voeren is en dat het zo wordt zoals je het in je hoofd hebt. Alleen mag het niet te kwetsbaar worden als het gedragen wordt.

3DPN: Maak je gebruik van een eigen printer of besteed je het printwerk uit?
EJ: Ik besteed het werk uit aan I-materialise. Daar zitten mensen die geweldig advies geven en je ideeën kunnen vertalen naar je product. Mijn zoon heeft wel een Ultimaker maar deze gebruiken we alleen voor proefjes.

3DPN: Wat is voor jou van belang wanneer je printwerk uitbesteed?
EJ: Er moet een hoogwaardig product uit rollen.

3DPN: Hoe verloopt de samenwerking met I-materialise?
EJ: Super samenwerking met I-materialise. Ze helpen je snel en je krijgt super goed advies. Je merkt dat ze veel materiaalkennis hebben en dat ze je kunnen begeleiden om je ontwerp om te zetten naar een mooi product. ze kennen precies de mogelijkheden en onmogelijkheden van het gekozen materiaal.

3DPN: Ben je van plan om ooit zelf een 3d-printer te kopen?
EJ: Het lijkt mij nu nog te duur voor de formaten en materialen die ik gebruik. Plus ik wil blijven experimenteren met andere materialen.

3DPN: Tot hoever word je door software beperkt om je creativiteit te uiten?
EJ: Niet. Alleen de tijd dat het ontwerpen kost.

3DPN: Wat zijn op dit moment voor jou de grootste voor- en nadelen van 3d-printen?
EJ: Het meeste werk zit vooral in het ontwerpen, niet in de productie. Dit in tegenstelling tot de klassieke manier van hoeden maken. Daar zit in de productie van iedere hoed vele uren handwerk. Nadeel is de hoge kostprijs/productieprijs en dus de verkoopbaarheid van je ontwerpen.

3DPN: Hoe is de samenwerking met Anne-Wil Lucas tot stand gekomen?
EJ: Via Protospace Utrecht ben ik bij 3Dplaza geïntroduceerd, Zij hebben gevraagd om een hoed te ontwerpen voor Prinsjesdag die later ook via hun site te koop zal zijn.

3DPN: Wat merk je zelf van de discussie rondom het onderwerp dat Anne-Wil Lucas heeft aangedragen?
EJ: Dat er veel aandacht is voor nieuwe technieken en eigenlijk geen kritiek. Het onderstreept alleen dat 3d-printen de toekomst is.

3DPN: Wat verwacht je van de toekomst als het gaat over 3d-geprinte mode en accessoires?
EJ: The sky is the limit.

3DPN: Welke ontwikkelingen rondom 3d-printen en mode vind je nu het meest interessant?
EJ: Vormen en ontwerpen die vroeger niet uitvoerbaar waren kunnen nu wel. Ik verwacht dat er nog wel andere materialen ontwikkeld gaan worden die comfortabeler zullen zijn bij het dragen. Nu is vooral de vorm belangrijk.

3DPN: Heb je naast hoeden al andere producten geprint of denk je dit nog te gaan doen?
EJ: Ik wil graag tassen, onderdelen voor tassen en halssieraden/objecten gaan ontwerpen.

Voor de liefhebbers is het mogelijk om de hoed online te bestellen bij 3dPlaza.

Meer informatie over Anne-Wil Lucas en haar visie op het gebied van 3d-printen kunt u terugvinden op de website van 3dplaza.nl.